mandag 18. juli 2011

Uttøyning bortkastet tid?

Tidligere trodde man at det å tøye ut musklene før og etter trening var viktig for å forebygge skader og redusere muskelømhet. I løpet av de siste årene har ekspertene gått bort fra dette. Stadig flere toppidrettsutøvere dropper uttøyning før og etter trening fordi de mener det er bortkastet tid. Mange velger det samme, men er dette smart i lengden?

 










Mange personer blander nok begrepene uttøyning og bevegelsestrening. Grunnen til at vi ofte tøyer ut etter en treningsøkt, er fordi vi da er oppvarmet og klare til det. Skal du tøye ut, er det veldig viktig at musklene er varme først. I følge amerikanske Intelihealth bør du ikke tøye ut før du skal trene, og spesielt ikke rett før en konkurranse. Årsaken er at dette kan redusere idrettsprestasjonen din, og altså gjøre mer skade enn gagn.

Selv om nyere forskning tyder på at uttøyning og bevegelighetstrening ikke har noen direkte påvirkning på skadefrekvens eller skadetype, tyder mye på at uttøyning kan bidra til å opprettholde god teknikk og normal funksjon. Det er iallefall én ting tøyning gjør for deg, og det er å opprettholde bevegelsesutslaget i leddet. Redusert bevegelighet kan medføre plager og smerter. Forkortet hamstring (bakside lår), kan gi ryggplager og redusert steglengde. Forkortet hofteleddsbøyer kan tippe bekkenet fram og gi ryggsmerter, og forkortet pectoralis minor (den lille brystmuskelen) kan gi deg en lut holdning og medføre nakke- og skuldersmerter. Og en forkortet akillessene kan gi smerter når du løper.

Derfor bør du kanskje sette av mer tid til tøying. Ikke rett etter hard styrketrening, men gjerne etter en kondisjonsøkt. Nå er det enkelte som vil hevde at du ved å trene styrke med fullt leddutslag samtidig tøyer muskelen, og det er riktig. Men det innebærer at du trener med korrekt utførelse og helst med frie vekter fordi maskinene ofte reduserer leddutslaget hvis de ikke er helt korrekt innstilt. Det kan også være greit å tenke på at toppidrettsutøvere ofte har personlig trener og egen massør, noe som gjør at man ikke må tenke så mye på det som enkelte andre.

Når det gjelder selve uttøyningen, viser studier at det er tilstrekkelig med 30 sekunder på hver muskel. Så du trenger ikke å sette av all verdens tid til det.

Tøyning ved skade:

Hvis man er skadet i form av senebetennelse, muskelverk, eller leddsmerter, er det en god idé å tøye litt lett, gjerne hver dag. 1 eller eventuelt 2 ganger, 10-20 sekunders hold. NB: vær godt oppvarmet.

Uansett skade eller ikke, skal man ikke tøye slik at det gir mye smerte. Men man skal allikevel merke at det tøyer godt i muskelen.

Oppsummering og anbefaling:


Å tøye ut for å forebygge skader eller muskelømhet er i følge nyere forskning bortkastet tid. Men å trene bevegelighet - der du blant annet kan bruke de gode gamle uttøyningsteknikkene, er både sunt og viktig. Spesielt viktig er det dersom du driver med idretter som turn, klatring, dans og kampsport. Så kan man stille seg spørsmålet om man trenger bevegelighet i ballidretter og da er svaret ja. Uten en god bevegelighet får man eksempelvis kanskje ikke tak i den avgjørende pasningen som man derimot kunne fått tak i med noe bedre bevegelighet.

 










Uttøyning er kanskje ikke nødvendig dersom man vil forhindre stølhet. Men for å bedre bevegeligheten er det svært viktig. Derfor blir uttøyning fortsatt anbefalt, spesielt etter endt treningsøkt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar