mandag 11. juli 2011

Trening med pulsklokke

Uansett hvilken målsetting du har for å trene, ønsker du vel størst mulig effekt av treingen? Optimal trening får du når du trener i et tempo, eller på en intensitet, som er riktig for deg. En pulsklokke måler pulsen, og gir deg nøyaktig informasjon om hvordan du trener. Den gir deg også mulighet for å målrette aktiviteten til enten å gi deg den maksimale kaloriforbrenningen eller den rette formkurven.

Det er ikke bare topptrente idrettsutøvere som kan oppnå bedre treningseffekt ved å bruke pulsklokke. Også vanlige, håpefulle mosjonister som vil trene et par ganger i uken kan ha stort utbytte av å bruke klokka. Spesielt hvis du har begrenset med tid til rådighet, kan du ved hjelp av pulsmåleren gi treningen det kvalitetsløftet som gir merkbare resultater på formkurven. Undersøkelser viser at spesielt kvinner har en tendens til å holde igjen under trening og får på den måten ikke forbrent det maksimale antall kalorier i løpet av treningstiden.

Flere av pulsklokkene bruker soneinndeling for å hjelpe deg med å trene riktig. Skal du for eksempel løpe en rolig langtur, vil du ikke få det utbyttet du ønsker om du løper alt du kan den første halvtimen. Klokkene har da en funksjon som gjør at den piper dersom du befinner deg utenfor den intensitetssonen du på forhånd har stilt inn. En del pulsklokker kan også hjelpe deg med å lage treningsprogrammer, slik at du lettere kan nå dine målsettinger.
Hovedtanken bak trening med pulsklokke, er at hjertefrekvensen gjenspeiler hvor hardt kroppen arbeider. Hjertet er en muskelpumpe som sørger for at blodet sirkulerer til alle kroppens organer. Blodet tilfører organene blant annet oksygen og næringsstoffer, og fjerner avfallsstoffer.

For å ha mest glede av pulsklokken bør man vite hva egen makspuls er, og hvordan man ut ifra denne kan beregne egne intensitetssoner.

Husk! Makspulsen er individuell og uavhengig av formnivå. Derfor er det liten vits å sammenligne med andre og jukse med tallene.

Hvordan finne sin makspuls?
  1. Varm godt opp. Finn deg en motbakke som ikke er for bratt, men bratt nok til å kunne presse deg selv og få opp pulsen.
  2. Løp et drag på tre minutter så jevnt og fort som mulig. Legg merke til passeringsstedene etter ett, to og tre minutter. 
  3. Jogg umiddelbart ned til start igjen i bunn av bakken. Pausen bør ikke vare mer enn tre minutter.
  4. Løp første del av draget igjen med samme hastighet. Passer ett- og tominuttsmerkene på samme tid som sist. Øk intensiteten til det maksimale fra ca. 2 1/2 minutt. Ta ut alt og fortsett til du er utmattet. 
  5. Ta pulsen med en gang du stopper. Skulle du klare å løpe opp hele bakken, sjekker du da pulsen på toppen.
  6. Jogg rolig ned og tøy ut (nedvarming).
For enkelhets skyld bruker mange regnestykket 220 - alder = makspuls (eventuelt 226-alder for kvinner), men dessverre er det mange faktorer som vil kunne påvirke et slikt regnestykke.


Hva bør din puls ligge på under trening?

Trening i den lette sonen, 60-70% av makspuls, er gunstig om du ønsker å oppnå vektkontroll, bedre utholdenhet og øke aerob kapasitet. Trening i den moderate sonen vil i tillegg kunne hjelpe deg med å øke tempoet. For å øke toleransen for melkesyre, er trening i den harde sonen nødvendig (80-90% av makspuls).

Finn din treningspuls her.

Lykke til med treningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar