Alle kan løpe, men noen løper mye fortere enn andre. I mange tilfeller er det lite å gjøre noe med, men det kan iallefall trenes på, slik at farten økes noe. Kondisjonen er viktigst, men teknikken din er også så absolutt med på å bestemme farten.
Løping er lange hoppesteg bortover. Når begge beina er i lufta, er det kun luftmotstanden som bremser farten, men med en gang den ene foten treffer bakken, bremses farten.
Gode løpere forsøker derfor å ha så kort kontakttid med bakken som mulig. Så ser det da også gjerne ut som de bare svever eller spretter bortover. Leggene deres fungerer som stive fjærer og tillater nesten ikke at hælen tar i bakken.
Så og si alle treffer bakken med yttersiden av hælen først, og ruller innover og fremover på foten når de løper sakte. Dette er gunstig fordi det demper støtet, men det negative er at det tar tid. Særlig mye bremses farten dersom steget er for langt.
Minst mulig bakkekontakt.
Løpsøkonomi
Løpsøkonomien handler om hvor effektivt vi løper. Løpsøkonomi gjelder ikke kun god utholdenhet. En med god utholdenhet kan løpe på en lite økonomisk måte og bli trøttere enn en med dårlig utholdenhet som løper økonomisk. Løpsøkonomien sier oss noe om hvor mye energi vi bruker på uhensiktsmessige bevegelser.
Få med deg armene
Frekvensen på beina styres av armene, så jo raskere du svinger armene frem og tilbake, desto kjappere går beina.
Du skal ikke "sitte" når du løper, men være oppreist i hele kroppen. For å ikke sløse med kreftene, må du være sterk nok til å stå imot når foten tar bakken. "Knekker" du sammen i hofta, mister du fart. Å løpe i oppoverbakke er en fin måte å trene spesielt på dette. Prøv å lene deg framover samtidig som du får med deg hofta frem.
Rull på foten
Mye av teknikken kommer med formen, men det går an å tenke litt på hvordan du lander på foten når du løper.
Dersom du tenker at du ruller litt mer på foten og trekker foten bakover når du lander, mister du ikke så mye fart.
Avslappet stil
Kroppen skal også holde seg oppreist og ikke "tippe over".
Løp med kongelig holdning. Det er viktig at foten treffer rett under deg, slik at du ikke blir liggende bakover med overkroppen. Husk også på at du bør være avslappet i skulderpartiet og armene.
Styrke
Det er viktig å være sterk i muskler, ledd og ankler hvis du skal løpe mye. Styrketrening er spesielt viktig i starten.
Kort oppsummert
Riktig løpeteknikk = det som går kjappest den aktuelle distanse!
Husk sko som er gode og gjerne tilpasset til dine bein. Det er viktig for å unngå skader!
Løpsteknikken må øves på. Det kan også være lurt å filme deg selv når du løper, for så å studere og finne feil du ellers ikke ville ha oppdaget.
Lykke til!
Løpsteknikken må øves på. Det kan også være lurt å filme deg selv når du løper, for så å studere og finne feil du ellers ikke ville ha oppdaget.
Lykke til!