fredag 30. september 2011

Hold eller sting når du trener?

Erfaringsmessig sliter mange med hold når de løper. Hold eller sting er både ubehagelig og dødsirriterende fordi du ofte må bremse tempoet eller stoppe helt opp. Hold kommer oftest når man beveger seg hurtig opp og ned, ved for eksempel løping. Hva som skjer med kroppen når man får hold, er det ulike synspunkter på, men det man vet sikkert er hvordan man kan forhindre å få det.

Mange opplever å få hold hvis de spiser kort tid før de trener. Da er magen tyngre, og belaster ligamentene mer. Dessuten får utrente løpere oftere hold enn de mer erfarne. Jo mer trent du er, jo bedre har ligamentene dine vent seg til belastningen fra bevegelsene som går opp og ned.

Mellomgulvet kan imidlertid trenes opp til å levere den nødvendige luften og oksygenet som skal til. For eksempel har flere eliteløpere brukt yoga-trening til å styrke de dype pustemusklene og gjøre dem i stand til å tåle belastningene når man løper hardt og lenge. Andre sørger for å trekke pusten dypt og rolig mens de løper.

Problemet skyldes sannsynligvis at du øker tempoet for raskt i begynnelsen av turen. De fleste som plages av krampelignende stikk i siden, opplever det i løpet av de første 3–4 kilometerne.

Er uhellet likevel ute, er det ikke annet å gjøre enn å sette ned tempoet og fokusere på pusten, eller å helt holde opp med å løpe i noen minutter. Noen kan få hold til å forsvinne ved å knytte hendene, klemme på stein og ifølge eksperter kan du også strekke ut forsiden av kroppen når du merker smertene. Du kan også trykke et par fingre opp under ribbeinskanten for å avspenne mellomgulvets muskulatur i et forsøk på å få smerten til å forsvinne.

Det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å forhindre å få hold. De beste tipsene er:
  • Pass på å ikke spise og drikke rett før trening. La det gå minst 1 time etter at dere har spist før dere trener.
  • Er du veldig sulten, så spis noe «lett» før treningen - for eksempel en banan, yoghurt, smoothie eller lignende.
  • Vent for eksempel med middagen til etter at du har løpt.
  • Tren lett.
  • Tren ofte.
  • Bygg opp treningen sakte. Start løpeturene rolig – øk heller tempoet når du har blitt varme.
  • Unngå dyp, hivende og tung pust.
  • Stans treningen dersom du får sting. Etter noen dager vil du sannsynligvis kunne utføre samme treningen uten at det oppstår sting.
Løsningen er å starte løpetreningen i et moderat tempo og først øke farten når du er varm, gjerne etter ti minutter. Unngå også å spise noe de siste par timene før treningen. Dersom du nettopp har begynt å løpe, kan du trøste deg med at problemene ofte forsvinner av seg selv etter hvert som du kommer i bedre form.
    Flere tips?

    torsdag 29. september 2011

    Vann, vannbalanse og væskebehov

    Vann

    Kroppen består hovedsaklig av vann og dette utgjør om lag 60-70 % av kroppsvekten. Menn har noe mer kroppsvæske enn kvinner. Forskjellen skylles at kvinner har mer fettvev enn menn. Bare 10 % av fettvevet består av vann.Vanninnholdet er mindre hos eldre (45 %) enn hos yngre, mens små barn har det høyeste vanninnholdet (70-80 %).

    Vannbalansen

    For at kroppen skal fungere normalt, er den avhengig av at væskemengden er noenlunde konstant. Kroppen må tilføres like mye væske som den taper. Denne likevekten kalles vannbalansen eller væskebalansen. Behovet for væske dekkes normalt av det vi spiser og drikker, og de fleste matvarer inneholder mye vann. Tørste er vanligvis et pålitelig uttrykk for væskebehov, og vi føler oss tørste når 1-2 % av kroppsvæsken er tapt. For voksne tilsvarer dette et tap på ca. 300-400 ml. Når man taper salt gjennom svette, kan man miste en del væske uten å føle tørste. Etter store anstrengelser er det derfor viktig å fortsette å drikke selv om tørsten er slukket.

    Væskebalansen
    Kroppen taper væske gjennom urin, avføring, utånding og svette. Tørstefølelsen reduseres med alderen, og mange eldre kan derfor gå i lange perioder uten å drikke. Ved for lavt væskeinntak over tid er eldre mennesker utsatt for dehydrering som igjen kan resultere i mental forvirring, hodepine, irritabilitet og dårlig matlyst. Dette gjelder de aller fleste mennesker generelt og det påvirker cellestoffskiftet. Symptomer som slapphet, tretthet, apati, forvirring, paranoid oppførsel, depressiv adferd og tilbaketrekning kan oppstå. Ved slike tilstander bør væskeinntaket sjekkes.

    Hva skal jeg drikke?


    Vanlig vann er det beste om du trener mindre en 1 time. Er treningsøkten lengre enn det, kan du få glede av sportsdrikker med karbohydrater og litt mineraler. Også cola er greit spesielt før slutten av løp, for å få opp blodsukkeret. Tapet av mineraler er ganske lite, og det viktigste er å erstatte væsken og energien (karbohydratene).

    Cola kan være greit å få i seg på slutten av lange og harde økter, for å få opp blodsukkeret. Men: store mengder sukkerholdig brus er ikke bra for kroppen og det inneholder ingen næringsstoffer. Hvis du drikker brus under trening, velg drikker uten sukker og koffein. Begge deler hemmer nemlig hydreringen.
    Juice kan være næringsrikt, men er et dårlig valg for hydrering under trening.
    Kaffe og te er sabotasje av hydreringen. Begge drikkene er vanndrivende, noe som får nyrene til å tappe mer vann ut av blodomløpet, selv om fordøyelsessystemet tilføres væske. Dermed blir effekten «to skritt fram og ett tilbake». Hvis du i tillegg har i melk eller sukker, sinkes hydreringen.
    Alkohol: Alkohol dehydrerer kroppen og det er bare èn væske som antakelig fungerer dårligere som treningsdrikk: Saltvann.

    Tips til hva du bør drikke UNDER trening:
    • Drikk på alle økter som varer over 30 minutter.
    • Begynn å drikk så raskt som mulig – drikk hvert 15. minutt.
    • Drikk 1/2 – 1 liter væske per time.
    • På korte treningsøkter  eller med relativt lav intensitet er det tilstrekkelig å drikke vann.
    • På treningsøkter over 60-90 minutter (avhengig av intensitet) bør du få i deg karbohydrater. (30-60 g karbohydrater per time trening):
      • Sportsdrikke (For eksempel YT Sportsdrikk)
      • Svak saft eller utvannet juice.
      • Banan, rosiner, hvetebolle og/eller energibar.
    • Fortsett å drikke etter trening/konkurranse til du er i væskebalanse.
    Løper du lengre distanser er det vanskelig å få drukket under trening, derfor er det ekstra nøye å drikke før- og spesielt etter trening (ikke rett før og etter treningsøkta).

    Ikke undervurder drikke!

    mandag 26. september 2011

    Gårsdagens medaljeplasser i Oslo maraton

    Her er gårsdagens vinnere for Fokus Bank Oslo maraton og halvmaraton.
    Herrer Maraton

    1.) 3047 Andreas Myhre Sjurseth, Modum Friidrettsklubb NOR 2:27:28

    2.) 3116 Håkon Brox Tjalve, IK NOR 2:28:33

    3.) 41290 Tomas Bereket, Larvik turn NOR 2:29:08

    Herrer Halvmaraton

    1.) 44439 Dadafo Dhaqabi, Kyrksæterøra IL NOR 1:06:43

    2.) 44472 Michael Tesfamichael, Brandbu IF ETH 1:09:28

    3.) 44457 Andreas Höye, Slevik IL NOR 1:09:46

    Damer Maraton

    1.) 3015 Marthe Katrine Myhre, Gjøvik Friidrettsklubb NOR 2:52:30

    2.) 3119 Margrethe Løgavlen, Tønsberg Fri-Idrettsklubb NOR 2:54:10

    3.) 3025 Hilde Plassen, Haugesund Politiidrettslag NOR 3:00:08

    Damer Halvmaraton

    1.) 40947 Tone Hjalmarsen, SK VIDAR NOR 1:12:54

    2.) 41149 Fride Vullum-Buer, SK Vidar NOR 1:17:21

    3.) 41265 Kristine Helle, IK Tjalve NOR 1:19:19

    Kilde: http://www.oslomaraton.no/


    Gratulerer til alle som gjennomførte sin distanse!

    søndag 25. september 2011

    Patrick Makau med ny verdensrekord i maraton!

    I dag ble det satt ny verdensrekord på maraton i Berlin. Patrick Makau fra Kenya løp inn til tiden 2:03:38! En tid som er 21 sekunder bedre enn den forrige rekorden.

    Haile Gabrselassie hadde den forrige rekorden på tiden 2.03.59. En rekord som ble satt i 2008, også denne i Berlin.

    Makaku hadde også følge med Gabrselassie i dagens løp, men da Makaku rykket etter 27 km klarte ikke Grabrselassie å henge med. Haile Gabrselassie måtte stoppe etter 27 km ut i løpet, da det så ut som han måtte kaste opp når han forsøkte å få igjen pusten. Men han fortsatte løpet etter 1 minutts pause.

    Makaus verdensrekord var den åttende satt i Berlin maraton igjennom historien. De fire siste rekordene er faktisk kommet i Berlin.

    Bare å ta av seg hatten etter en slik oppvisning!

    fredag 23. september 2011

    Oslo maraton 2011

    Da er helgen kommet. Det er tid for maraton i Oslo. Det er utsolgt på distansene maraton og halvmaraton, noe som betyr folkeliv i Oslo`s gater.
    Aldri før har så mange meldt seg på og det ser ut til å bli perfekt vær å løpe i.

    Kjenner du noen som skal delta eller ønsker å søke etter deltagere, kan du søke på personen(e) her.

    Har du ennå ikke tatt en titt på løypene for i år, finnes en fin oversikt her.
    Generell informasjon til deltagerne finnes på denne siden.

    Du kan følge oslo maraton på facebook sin side; http://www.facebook.com/oslomaraton.

    Ønsker alle som skal delta masse lykke til. For min egen del er det nå 1 år til jeg selv skal delta.
    Skal du ikke delta i år, oppfordres du alikevel til å ta turen ut langs løypa for å heie og løfte deltagerne inn til mål!

    onsdag 21. september 2011

    Morgentrening

    • "Morgentrening er det beste som finnes og man får en perfekt start på dagen. Jeg får energi og overskudd som jeg drar med meg hele dagen på jobb."
      • "Fordelen med morgentrening er mange, men for meg hjelper det meg til å våkne ordentlig og jeg slipper å glemme ting til skolen."
      • "Jeg trener om morgenen for å sove bedre om natta. Hjelper meg også til å slappe av på kveldene og få tid til å gjøre andre ting."

      Hva er vel ikke bedre enn å få en perfekt start på dagen, få i gang kroppen og føle deg både opplagt og "fresh". Mange velger å trene om morgenen. Dette kan ha mange grunner. Du minsker risikoen for å kutte ut treningen den dagen. Som regel har man flere gjøremål som kommer i veien på kvelden enn på morgenen. Du rekker å spise en god frokost og får dusjet før skole eller jobb. Og dessuten vil en økt om morgenen sette fart på forbrenningen og gi deg effekt av dette gjennom hele dagen. På den måten kan morgentrening ha en slankende effekt.

      Ut i fra dette virker morgentrening perfekt. Men man skal lese litt mellom linjene her.

      De færreste av oss spretter opp av sengen proppfulle av energi. Etter å ha sovet er leddene tjue prosent stivere enn på slutten av dagen. Pulsen, stoffskiftet og kroppstemperaturen er redusert, og musklene slapper av. For mange av oss er det å sette på kaffen mer enn nok fysisk aktivitet om morgenen.

      Anbefalt trening om morgenen er derfor trening som ikke krever mye koordinasjon eller tankevirksomhet. Trening der du bare kan henge med, for eksempel kondisjonstrening og spinning. I og med at kroppen er trøtt, så anbefales trening som krever lav intensitet eller lav innsats. Er du i god løpeform, fungerer jogging bra om morgenen, men har du ikke løpt så mye, bør du vente til senere på dagen.

      Undersøkelser viser at toppidrettsutøvere presterer dårligere om morgenen i øvelser som krever maksimal innsats av typen spenst og hurtighet. Anbefalte treningsformer på morgenen kan være; rolig jogg, sykle til jobben eller morgenspinn på treningssenter. Svømming kan også være deilig for å våkne opp.

      Trening om morgenen er fint for de som orker. Men man er helt avhengig av å få en rutine på det, slik at kroppen vender seg til å trene såpass tidlig. Dessuten er kroppen stivere om morgenen, så det er ekstra viktig å varme opp, ellers risikerer du skader. Ikke tren på tom mage. Drikk litt vann, og spis en lettere frokost eller en banan før du setter i gang.

      Når på døgnet trener du?

      lørdag 17. september 2011

      Den siste uken før maraton

      Neste helg skal mange delta i Oslo maraton. Derfor skal jeg prøve å sette opp en liste med tips til hva som kan være viktig å tenke på, da det er fort gjort å glemme eller gjøre ting feil.

      Den kommende uka går mye til planlegging og avslapping. Det er viktig å sette seg inn i løypa og finne ut hvor drikkestasjonene befinner seg. Alle disse bør benyttes ved lengre løp.

      Den siste uka før start bør treningsmengden ligge på halvparten av det som er normalt. De som trener 3-4 økter pr. uke, bør hvile de siste par-tre dagene før løpet. Det er viktig å ha overskudd på startstreken. Derfor kan det være lurt for dere å trene en lett økt onsdag eller torsdag, for så å hvile inn mot løpet. For de som trener 5-7 økter i uka, vil det være lurt å holde bena litt mer i gang og ta en liten tur på fredag eller lørdag. Men hvile er også viktig for disse utøverne.

      Spis og drikk godt siste uken før start. På 10 km og halvmaraton er det ingen grunn til å spise noe underveis. Er du ikke vant til å drikke på trening, så vær forsiktig i løpet, med mindre det blir veldig varmt. (Yr melder 15 grader og overskyet.)

      De som satser mye, tømmer seg helt for karbohydrater på tirsdag og onsdag denne uka, karbo-lagrene vil da suge til seg ekstra med karbohydrater de påfølgende dagene frem til maratonløpet. Det er viktigere at man får i seg masse karbohydrater fra og med. torsdag, da man er avhengig av å ha fullt lager til den store påkjenningen.

      Tips:
      • Ta med forskjellig skift, været kan endre seg før start.
      •  Legg løpetøyet, skoene, klokke og utstyr klart dagen før løpet. (Slippe stress)
      • Spis en god frokost på løpsdagen. (Kosthold du er vant til å spise.)
      • Fest chipen godt i skolissene, den er viktig.
      • Ta vaselin over øynene for å føre svetten fra pannen og bort fra øynene.
      • Ikke bruk nye sko, bruk de du er vant til. (Må være inngått.)
      • Skift batteri på pulsbåndet! (Typisk at batteriet går tomt denne dagen.)
      • Bruk solbriller eller caps.
      • Ute i god tid til løpet, så slipper du stresse.
      Har du flere tips til siste uka?

      fredag 16. september 2011

      Birkebeinerløypa

      Skal du delta på Birkebeinerløpet i morgen, kan det være veldig fornuftig å ta en titt på denne siden. Her er det blant annet video av Birkebeinerløypa!

      På siden vil du også få tips til hvordan du lykkes med et perfekt løp, utstyrstips og også andre nyttige råd.

      For å finne løypekart kan du gå inn her, som også er ny i år på grunn av store nedbørsmengder.

      Matstasjoner

      Det er matstasjoner etter 4,5 km, 11,5 km og 18 km, samt i mål.

      Lykke til med løpet!

      onsdag 14. september 2011

      Ultramaraton - Verdens hardeste maratonløp

      Om ikke maraton er langt nok for deg, bør du prøve deg på dette løpet som faktisk er 100 kilometer langt!

      Det finnes to hovedtyper løp innen denne disiplinen. Den som raskest tilbakelegger distansen og den løperen som løper lengst innenfor en gitt tidsramme går av med seiren.

      Typiske ultraløp basert på distanse er på 50 eller 100 kilometer. De vanligste tidsbestemte ultraløp er 6-timers, 12-timers og 24-timers. Det finnes også 48-timers løp, 6-dagers løp og andre enda lengre utfordringer.

      Både Rita Nordsveen fra Ilseng og John Henry Strupstad fra Hamar imponerte under VM og EM i ultramaraton.

      I år ble mesterskapet arrangert i Nederland. Nordmannen John Henry Strupstad ble beste nordmann som nummer 25, med tida 7.24,37.

      Ei annen norsk som imponerer stort på denne distansen er Rita Nordsveen, som ble nummer 17 i VM og 8 i EM med ny personlig rekord med tiden 8:20:33.

      Verdensrekorden på 100 kilometer vei er tiden 6:13:33 (Takahiro Sunada, Japan) for menn og 6:33:11 (Tomoe Abe, Japan) for damer.

      søndag 11. september 2011

      Kettlebells - Muskler på rekordtid!

      Verdens mest effektive styrketrening?
      De som har sett filmen "Sparta 300" har sett alle de veltrente kroppene. Faktum er at disse skuespillerne brukte kettlebells-trening for å kunne framstå som de krigerske grekerne.

      Ifølge American Institute of Exercise (ACE) brenner kettlebelltrening et snitt på 272 kalorier på kun 20 minutter! I og med at man både løfter og svinger kroppen når man utfører treningen, tar treningen også tak i de svakeste musklene, støttemusklene, de man ikke er vant til å bruke. Kjernemuskulaturen blir tvunget til å trene på en dynamisk måte, slik at de både blir større, mer utholdene og strekkes.

      Kort forklart er dynamisk muskelarbeid det som foregår når muskelen utvikler kraft, og lengden på muskelen forandrer seg. Ved å bøye armen gjør du for eksempel muskelen foran på overarmen kortere. Når du strekker armen, blir muskelen lengre.

      Mens vanlig styrketrening ikke gjør mye for kondisjonen, er kettlebells også kondisjonskrevende. Et bevis på dette er at Lance Armstrong brukte kettlebells i opptreningen til sitt come-back. Fortsatt ikke overbevist, så er det bare å prøve en økt selv.

      For dere som ikke aner hva dette går ut på, eller tips til hvilke øvelser dere kan utføre, er det derfor lagt ut noen videoer dere kan ta en titt på nedenfor.

       
       
       

      Lurer du på hvilken vekt som passer for deg, kanskje denne videoen nedenfor kan hjelpe deg:


       Trenger du fortsatt flere forslag til øvelser kan jeg anbefale dere å ta en titt på følgende sider:

      tirsdag 6. september 2011

      Birkebeinerløpet

      17. september 2011- kun 11 dager igjen!


      "Løpet starter på Sjusjøen langrennsarena (v/ caravansenteret) og har målgang mellom Kristin og Håkons Hall, Lillehammer. Løypa er 21 km.

      Alle som har fylt 16 år pr. 31.12.2011 kan delta. Det er 16 separate aldersbestemte klasser for både kvinner og menn. I tillegg har vi egen klasse for handikappede. Det er ingen sperretid i Birkebeinerløpet."

      I tillegg kan man også løpe HalvBirken som er 10,5 kilometer lang, med start på Birkebeineren Skistadion (nytt i år) og målgang ved Håkons Hall, Lillehammer.

      UltraBirken er for de som er ennå bedre trent, da løypa er 73 kilometer lang. Start er på Rena barneskole og mål ved Håkons Hall, Lillehammer.

      "MotbakkeBirken arrangeres som et testarrangement i 2011. Start er ved Håkons Hall Lillehammer og målgang er på Sjusjøen langrennsarena. Løypa går i nesten samme trase som Birkebeinerløpet men motsatt vei og er på 20,3 kilometer."

      For mer informasjon om løpene og for påmelding kan dere gå inn her.

      Skal du løpe Birkebeinerløpet?

      søndag 4. september 2011

      KK Mila 2011

      Kvinner se her! Trening og shopping! Et drømmeløp du ikke bør gå glipp av.
      Løpet arrangeres 15.oktober og starten går fra Aker Brygge i Oslo.

      "Du registrerer deg på Aker Brygge, Bryggetorget. Du vil se opprigg av scene og telt, og tydelig merking av hvor registreringen foregår. Du kan registrere deg på fredag 14. oktober klokken 12:00 – 19:00 og lørdag 15. oktober klokken 09:00-12:00."

      "Dette vil du få oppleve:
      • Løpe 10 eller 5 km med start på Aker brygge i Oslo.
      • Shopping med GODE TILBUD.
      • Kjendisharer som drar oss i mål.
      • Goodiebag til en verdi av 500 kroner!
      Informasjon om løpet:
        • Tid og sted: Lørdag 15. oktober.
        • Løpstart klokken: 14:00 fra Aker brygge.
        • Oppmøte fra klokken: 11:00.
        • Startkontingent: Abonnenter kr 280,-
        • Ikke abonnenter 350,-
        • Faktura og bekreftelse sendes etter at bestilling er mottatt."
        For mer informasjon om løpet: KK Mila. Spørsmål om løpet: KK Mila.

        Lykke til alle kvinner!

        torsdag 1. september 2011

        The ironman championship

        Her er utfordringen til dere som syntes maraton virker for lett!

        Ironman triathlon er en triathlon konkurranse som inneholder 3.86 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og 42 195 meter (et maraton) løping.

        Den mest kjente av disse konkurransene er Ironman World Championship som arrangeres ved staten Kailua-Kona på Hawaii hvert år.

        I tillegg finnes det ytterligere 24 konkurranser som kalles Ironman. Syv av disse arrangeres i Europa (Frankrike, Sveits, Spania, Storbritannia, Tyskland (2 stk), Østerrike) og ti i Nord- og Sør-Amerika (USA, Brasil, Canada, Mexico). Resten arrangeres i Australia (2 stk), Japan, Kina, Malaysia, New Zealand og Sør-Afrika.

        Ironmankonkurransene skremmer likevel ikke folket, da hele 2 000 (begrensinger på grunn av plass i vannet til svømmingen) deltar. Ironman Tyskland når maksimalt antall deltagere innen noen dager fra påmeldingen åpnes. Kravet for å gjennomføre er 10 timer for menn og 11 timer for kvinner, noe som innebærer at man må være i ekstremt bra form! Deltakerne trener gjerne hver dag i flere år.

        Veldig morsomt? Det kan diskuteres. Her er beviset på hvor hardt det faktisk er!

        Tar du utfordringen?