Mange opplever å få hold hvis de spiser kort tid før de trener. Da er magen tyngre, og belaster ligamentene mer. Dessuten får utrente løpere oftere hold enn de mer erfarne. Jo mer trent du er, jo bedre har ligamentene dine vent seg til belastningen fra bevegelsene som går opp og ned.
Mellomgulvet kan imidlertid trenes opp til å levere den nødvendige luften og oksygenet som skal til. For eksempel har flere eliteløpere brukt yoga-trening til å styrke de dype pustemusklene og gjøre dem i stand til å tåle belastningene når man løper hardt og lenge. Andre sørger for å trekke pusten dypt og rolig mens de løper.
Problemet skyldes sannsynligvis at du øker tempoet for raskt i begynnelsen av turen. De fleste som plages av krampelignende stikk i siden, opplever det i løpet av de første 3–4 kilometerne.
Er uhellet likevel ute, er det ikke annet å gjøre enn å sette ned tempoet og fokusere på pusten, eller å helt holde opp med å løpe i noen minutter. Noen kan få hold til å forsvinne ved å knytte hendene, klemme på stein og ifølge eksperter kan du også strekke ut forsiden av kroppen når du merker smertene. Du kan også trykke et par fingre opp under ribbeinskanten for å avspenne mellomgulvets muskulatur i et forsøk på å få smerten til å forsvinne.
Det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å forhindre å få hold. De beste tipsene er:
- Pass på å ikke spise og drikke rett før trening. La det gå minst 1 time etter at dere har spist før dere trener.
- Er du veldig sulten, så spis noe «lett» før treningen - for eksempel en banan, yoghurt, smoothie eller lignende.
- Vent for eksempel med middagen til etter at du har løpt.
- Tren lett.
- Tren ofte.
- Bygg opp treningen sakte. Start løpeturene rolig – øk heller tempoet når du har blitt varme.
- Unngå dyp, hivende og tung pust.
- Stans treningen dersom du får sting. Etter noen dager vil du sannsynligvis kunne utføre samme treningen uten at det oppstår sting.