tirsdag 22. november 2011

Styrketrening - Nautilusmetoden

For å oppnå muskelvekst må du belaste musklene mer enn de er vant til, ettersom en muskel svært raskt tilpasser seg de kravene du setter til den.

Med nettopp nautilusmetoden er det dette som er målet med treningen. Kort forklart er nautilusmetoden ett fullkroppsprogram som trenes 2-3 ganger i uka, der man velger ut 7-12 øvelser på de største muskelgruppene i kroppen. Hver øvelse gjennomføres kun én gang, der man optimalt skal gjennomføre hver øvelse med 8-12 repetisjoner per sett. Med andre ord vil det si at man løfter 75% av 1 RM (én repetisjon maksimum). Dersom man klarer maksimalt 20 kg (1 RM), skal det da løftes cirka 15 kg 8-12 ganger, til utmattelse i muskelen(e). Hvert sett skal kjøres til man ikke orker mer og det er ingen pause mellom hver øvelse, sett bort ifra tiden det tar å gå fra maskin til maskin.

Teorien er utviklet for å isolere musklene, derfor er det lagt vekt på at man skal gjennomføre dette på maskiner og ikke bruke frie vekter og stenger, der man fortere kan skade seg. Maskinene skal være konstruert slik at i de partier av bevegelsen hvor muskelen er sterk, får man mye motstand, og der den er svak blir motstanden mindre. (Viktig å huske på at dette ikke alltid stemmer.)


Hvorfor velge denne metoden?

For det første er metoden tidseffektiv. Det som tar tid med denne treningen er første økt hvor man skal finne maskinene man ønsker å bruke for å trene ulike muskelgrupper. I tillegg skal man finne ut hvor mye vekter man skal ha på for å oppnå utmattelse etter 8-12 repetisjoner. Når treningen er i gang går det derimot veldig raskt i og med at det ikke er pause mellom hver øvelse. Derfor er det ikke sikkert at selve treningen tar mer enn 10 minutter. I tillegg er det litt oppvarming i starten og nedtrapping til slutt, men dette gjelder også for normal styrketrening.

Nautilusmetoden er sikker og sjansen for å skade seg er mindre. Apparatet jobber i muskelens naturlige bane og fordeler belastningen likt gjennom hele bevegelsen. I tillegg har man god støtte i rygg og andre partier der skadene fort kan oppstå. Som regel har man også med seg en personlig trener, instruktør eller medhjelper som hjelper til med å stille inn maskinene og se at øvelsene blir korrekt gjennomført.

I tillegg til dette gir også metoden resultater raskt. Dersom du trener regelmessig, har et sunt kosthold og lar kroppen hente seg inn mellom øktene, vil du oppleve gode resultater. På bare 1–3 måneder kan du gjøre om 3–5 kilo fett til 0,5–2,0 kilo muskler. Med intensiv trening kan du doble styrken din på seks måneder. (Husk at muskler veier mer enn fett.)

mandag 14. november 2011

Slyngetrening TRX

I ett tidligere innlegg presenterte jeg Kettlebells for dere. (Styrketrening for hele kroppen.) Det er fortsatt en populær måte å trene styrke på, men nå har også TRX-trening meldt seg på og man ser flere og flere som deltar på gruppetreninger i dette.

Så hva er egentlig TRX og hvem kan trene det?

Denne formen for trening er noe alle kan trene, enten de er skadet eller ønsker å bli størst mulig. Dette fordi brukeren lett kan justere og kontrollere motstand og vanskelighetsgrad ved ganske enkelt å skifte kroppens posisjoner. I tillegg kan man også ta i bruk vekter, balansematter og lignende for å gjøre øvelsene tyngre. Denne treningen har med andre ord et hav av muligheter! For dere som tenker at dette er for jenter eller at det ikke er god nok trening, har antakeligvis aldri deltatt på en ordentlig hard sirkeltrening med dette. (Anbefales!)


Dersom man er på et treningssenter er sannsynligheten stor for at man ser fysioterapeuter, toppidrettsutøvere og andre treningsivrige som bruker slyngene i sin trening. Det fine med denne treningen er at det er mulig å velge treningsøvelser som bygger styrke, fleksibilitet, balanse og utholdenhet, samtidig som den er billig (cirka 1000,- kroner) og den kan fraktes rundt. Dessuten tar den lite plass i hjemmet eller på treningssenter.

 
 Noen øvelser man kan utføre!

torsdag 10. november 2011

Nytt år, nye muligheter!

Med dette innlegget ønsker jeg at dere lesere skal komme med tips og idéer til løp man kan melde seg på for det kommende året. Ikke bare på østlandet, men også ellers i landet/verden, foruten maraton.

Personlig har jeg til nå satt opp følgende:
  • Sentrumsløpet. (Lørdag 28.april 2012. Startskuddet går nok en gang fra Karl Johan og er ett av Norges største løpsarrangement. Nærmere 8000 meldte seg på dette i 2011.
  • Oslo maraton 2012. (Lørdag 22. september 2012.)
Flere løp kommer etterhvert!

Del dine opplevelser! Search the web!